6.4.06

muutama vinkki muusikolle.. eli miten kohdata miksaaja

Juups.. Noiden vastapelureiden kanssa tapahtuu yleensä yhtä ja toista. Siis muusikoiden kanssa. On muutama kovasti ärsyttävä piirre joita en ainakaan itse hirmuisesti siedä. Jotta asioille voisi ehkä joskus ja kenties tapahtua A) yhtään B) mitään on ehkä syytä jopa listata näitä pieniä ja aina niin piristäviä asioita.

1. Mikrofonin koputtelu "päällä" olon tarkistamiseksi
Ärsyttävyyskerroin: 100
Olen jo joskus jossain piireissä luvannut käydä lyömässä joka ikistä mikrofonia koputtelevaa persoonaa päähän sukupuoleen ja ikään katsomatta. Täysillä. Aivan niin lujaa kuin sattuu nyrkistä näillä käsivarsilla ja tällä yläruumiilla lähtevän. Haluaisin nähdä yleisön ilmeen, kun joku idiootti käy koputtelemassa mikrofonia stadionkeikalla, jossa PA:ta ohjaillaan 42kW siis Neljänkymmenenkahdentuhannen watin pääteteholla ja jonka tuottama huipputeho on kutakuinkin 135 dB SPL tasaisesti koko 35000 päisen yleisön korvaan. Jos miksaaja on todellakin "laittanut sen mikin päälle" on stadionillamme 35000 kovasti kuuroa yksilöä ja bileet mitä hienoimmat.

Normi rock-klubilla, joissa näitä mikrofoniin koputtelevia idiootteja ikävä kyllä näkyy, PA sydeemit tuottavat melko varmasti sen 100 dB SPL äänenpaineen. Ei siinä, mutta tuo koputtelu saattaa myös aiheuttaa kovasti tuhoa aikaan PA kaappien kaiutinn elementeisä. Tuo koputtelu saa elementin kuin elementin liikahtelemaan tuuman suuntaan jos toiseenkin. Yleensä tämä aiheuttaa puhekelan yliliikkuvuuden jonka jälkeen se kaiutin ei enää toimi. Turha on siis sen jälkeen koputella. Saatana. Ai niin ja jos joku ei pysty käsittämään tun 42kW voimaa niin yksi keskikokoinen sähkökiuas on noi yksi kilovatti.

2. Kaikilla soittajilla on aina samanaikaisesti asiaa miksaajalle
Ärsyttävyyskerroin n.50
Ei Näin. Miksaaja voi kyllä helposti käsitellä 40 mikkikanavaa mikserissä, mutta neljä suoraa huutoa harrastavaa rock-muusikkoa on vähän liikaa. Kohtaamme siis informaatio ähkyn. Ei pysty prosessoimaan. Eli jos nyt oletetaan että olet seuraavan kerran lavalla, niin muista yksi asia. Kiinnitä huomiosi, ja pyydä muita muusikkoystäviäsi olemaan hetken hiljaa=ääneti jotta saat ongelmasi/asiasi välitettyä miksaajalle. Eräs pieni muistutus musiikin perusteista. Kappale alkaa hiljaisuudesta.

3. Pikkustaroilla on tapana myöhästyä
Ärsyttävyyskerroin 50
Jostain syystä ihmiset, jotka kuvittelevat itsestään hivenen liikoja, omaavat tavan myöhästyä. Keskimäärin normi rock-klubilla työskentelevän miksaajan työ aika on n.8 tuntia päivittäin. Vuorokausirytmi kyseisellä henkilöllä on about noin suurinpiirten päinvastainen kuin "normaalilla" päivätyössäkäyvällä ihmisellä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, ettei mahdolliselle jälkikasvulle tai parisuhteen hoidolle jää juuri aikaa. Ja sitten tulee näitä "rock-kukkoja" joita saa odottaa.

Itse olen tehnyt töitä alalla, jolla 5 minuutin "perusteeton" myöhästyminen työpaikalta tarkoittaa käytännössä potkuja. Perusteltuja myöhästymisiä on ne, joista olet etukäteen ilmoittanut tai äkilliset kuolintapaukset. Sairastumisetkin ovat perusteltuja, mutta niistäkin on ilmoitettava mielellään ajoissa ja kipeänä ei saa mennä töihin.

Jokaisessa rock-klubissa, joissa olen tämän urania aikana työskennellyt, bändeille on etukäteen ilmoitettu Sound check aika. Ja se aika on pitävä. Kun tuo aika on päättynyt katsotaan checkaavia ihmisiä pahalla, ja se on mielestäni oikein se. Sitäpaitsi ainakin itse otan nuo myöhässä paikalle ilmaantuvat artistit lähinnä suorana ja henkilökohtaisena vittuiluna. Miksaajan kyllä oletetaan olevan paikalla ja ajoissa sovittuna ajankohtana. Eli arvon rokut, arvostakaa teille laadittuja aikatauluja ja saatte kaikinpuolin kohtuullisempaa palvelua puolin ja toisin.

4. Miksaajilakin on huonoja päiviä
Me miksaajat ja ammatiksemme rock-elämässä pyörivät olemme, ainakin toistaiseksi, vain ihmisiä. Ihmis mielessä on sellainen vänkä piirre, että kaikenlaiset tunne-elämän ailahtelut ovat ominaisia. Meilläkin on siis huonoja päiviä.

Voisin väittää, että lähestulkoon jokaisella miksaajallakin on sen kovan näköisen ulkokuoren alla ihan vaan ihmisen sisuskalut.

5. Kysy ihmeessä asioista, se ei ole typeryyttä
Typeryyttä sen sijaan on päätön koheltaminen ja itsenäinen yrittelijäisyys on. Varsinkin jos puhutaan sähköistä, mikrofoneista, piuhoista, jne. jne. jne.

Lavasähköt löytyy helpoimmin kysymällä, ja pienenä vinkkinä, jos olet kitaristi ja omaat sata eri efektispedua, rakenna itsellesi steppilauta, jossa on niille kymmenelle pienelle muuntajalle oma kolonsa. On nimittäin kaikinpuolin pro-meininkiä, kun sanot tarvitsevasi kaksi(2) maadoitettua pistokkeenreikää, toisen vahvistimelle ja toisen efekteille.

6. Sound check ei ole yhtäkuin bändireenit
Sori.. näin se vain on. Miksaaja on paikalla miksaamassa keikkaanne. Ei kuuntelemassa bändireenejänne, ellei sitten ole toisin sovittu. Sitäpaitsi. Kovin useastipaikalla on muitekin kuin teidän bändinne. Kunnioittakaa myös heitä. Ei nimittäin ole useasti kovastikaan miellyttävää kuunneltavaa. Kannattaa siis reenata jossain muualla kuin keikkapaikan lavalla.

7. Antakaa palautetta
Eräs pieni sana on jotenkin vaipunut unholaan tai sen merkitys on muuttunut merkityksettömäksi, ei mitään tarkoittavaksi. Kiitos. Joops. Yleensä keikoista ei saa kuin positiivisen palautteen, mutta Kotiteollisuus yhtyeen Jouni Hynynen on joskus taannoin antanut minulle sen parhaan palautteen. "Juups kyllä susta vielä miksaaja saadaan, kunhan muistat sen tarkkuuden asioissa." Tuollainen pieni lauselma sisältää jo niin paljon enenmmän kehittävää palautetta, kuin "Oli kyllä tosi hyvät soundit."

Palaute voi olla siis sisällöltään muutakin, kuin positiivista soundin ylistystä. Paljon mielummin kuulisin jotain rakentavassa hengessä lausuttua. Esimerkiksi: "Oli muuten mukavaa, mutta kitarat soi vähän terävästi ja olivat liian lujalla." Miettikääpä itse. Onko helpompi lähteä tekemään seuraavaa keikkaa, kun joku on sanonut jotain "konkreettista".

eli näin. Jo näin pienilläkin asioilla saattaa olla kovasti suuri merkitys siihen, miten miksaaja teihin suhtautuu ja toisaalta millaisen kuvan itsestänne annatte.

terveisin Tuomas

10 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

"1.. Mikrofonin koputtelu "päällä" olon tarkistamiseksi
Ärsyttävyyskerroin: 100"


Hih. Tää on niin parasta.. :o)

Ihana mennä nukkumaan hymy huulilla.. kiitos.

00:05  
Blogger miksaaja said...

Ole hyvä.. tää on vaan niin totisinta totta.. tätä ne amerikkalaiset elokuvat teettää. ;)

Tosin musta vielä hauskempaa on kaikki ne kliseet joita mikrofoneihin ja elokuviin liittyy.. niitä voi käydä katsomassa, toteamassa ja nauramassa osoitteessa http://www.filmsound.org/cliche/

Voimia...

03:17  
Anonymous Anonyymi said...

Mä uskon, et noi leffat teettää sen :o)

Kiitti linkistä ja voimista.. ;o)

17:05  
Anonymous Anonyymi said...

Tuosta myöhästelystä.

Itse n. 150 keikan ja usean vuoden keikkailun jälkeen olen huomannut pari asiaa.

1. Aikataulu ei_koskaan_pidä paikkaansa. Jos tulee paikalle siihen aikaan kun on käsketty, ei siellä tapahdu mitään. Muusikot seisovat patsaina paikalla ja yleensä 2 tunnin jälkeen häipyvät paikalta joko juomaan tai muualle.

2. Bändeille määräätn aivan käsittämättömiä soundcheck aikoja. Jos soitto on 22:30 tai 23:00 niin miksi pitää olla soundchekissä jo klo 15:00???

Työtätekevät eivät pääse edes siihen aikaan paikalle. Ja tiedossa sen jälkeen n 8 tuntia luppoaikaa, ja sitten ihmetellään miksi bändi on humalassa lavalle tullessaan.

16:56  
Anonymous Anonyymi said...

Tuosta palautehommasta, että mielestäni on aika perusteetonta antaa mitään "negatiivistä" -palautetta, jos on ollut kaikin puolin tyytyväinen hommaan. Ei sitä tarvitse vängällä mitään huonoa keksiä. Eriasia on, jos oikeasti on jotain hampaan kolossa ja siitä ei voida rakentavasti sanoa. Joskus asiat voivat vain mennäkkin putkeen.

16:08  
Blogger Juntunen said...

Hyviä pointteja. Varsinkin tuo mikkiin koputtelu on kyllä melkoisen yleistä aloittelevilla orkestereilla.

Toinen minua ärsyttävä piirre on laulucheckiä tehdessä laulajan käsittämätön mölinä mikkiin. Tietysti tämä on ok, jos käsittämätöntä mölinää on luvassa itse esityksessäkin, mutta muuten kuulisi mielellään ihan sitä laulua.

15:22  
Blogger miksaaja said...

Koputtelu on kovasti suosittua erityisesti vanhemman ikäpolven kohdalla... Eikä tuota sodan jälkeen tai aikana syntynytta sukupolve oikein tee mieli "kouluttaa" väkivalloin...

Sinäänsä ihmetyttää ketä on se suuruus joka on opettanut tälle Suomen esiintyvälle väestölle tavan, jossa mikrofoniin jutellaan tyyliin: yksi kaksi soundcheck soundcheck... ihan kiva saahan nuo ässän sihahdukset kuriin, mutta helpompaa tää ois ihan vaan laululla... ja jotta laulua saa, kannattaa kitaristi pyytää säestämään sitä laulajaa, niin ei oo se esiintymis kynnys niin suuri...

Jos jotakuta virkaveljeä harmittaa kovasti ja haluaa yhtyä esitettyihin mielipiteisiin niin yleensä linkkaus tälle vuodatus palstalle on sallittua.

20:38  
Anonymous Anonyymi said...

lupaavasti

01:10  
Anonymous Anonyymi said...

Et o tosissas! 42kW... :)
Mulla oli hartwallillakin 120kW...
Lopeta tää blogi.
Terv. System engineer

06:55  
Blogger miksaaja said...

Arvoisa Jaffa-hallin System Manager. You didn't get the point.

07:52  

Lähetä kommentti

<< Home